iluvcokelat


i really LOVE chocolate very much!


Mencegah penyakit jantung-  Seperti teh, coklat pekat/gelap mengandungi flovonoid, merupakan sebatian yang berfungsi sebgai antioksida. Flavonoid melindungi sel daripada molekul berbahaya yang disebut radikal bebas yang dihasilkan ketika tubuh menghadam makanan atau terkena sinar matahari atau asap. Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan sel yang menyebabkan penyakit jantung. Flavonoid juga menurunkan tekanan darah dan mengurangkan kolesterol LDL (iaitu, kolesterol jahat) hingga 10 peratus.
Meningkatkan mood anda- Coklat gelap merangsang pengeluaran endorfin, bahan kimia di dalam otak yang membawa pada perasaan senang. Ia juga mengandungi bahan kimia serotonin, yang bertindak sebagai anti-depressant (anti-tekanan)
Melindungi kulit- penyelidik Jerman mendapati bahawa flavonoid dalam coklat gelap menyerap sinar UV, yang membantu melindungi dan meningkatkan aliran darah ke kulit, dan meningkatkan penghidratan kulit dan juga merupakan sebagai ejen awet muda.
Coklat gelap tidak mengandungi terlalu banyak kalori. Pakar menasihatkan seseorang mengambil tidak lebih daripada 3 auns coklat gelap setiap hari.
ps : sje jep ltak sal kbaikn coklat..sbb ak mmg ske coklat..hehe

No comments:

Post a Comment